OCHUTNÁVKA TRADIČNÝCH ŠPECIALÍT
16. novembra 2019 zorganizovali Dominika Jarošová a Peter Jaroš v spolupráci s MsKS a mestom Šaľa v zrekonštruovaných priestoroch Kultúrneho domu v Šali-Veči už 5. ročník ochutnávky tradičných špecialít. Na svoje si tu prišli milovníci slaných či sladkých pochutín, klobások a iných jedál.
Kultúrny dom vo Veči sa v sobotu zaplnil množstvom nielen chutných špecialít ale aj zvedavých mlsných jazýčkov. Do súťaže bolo prihlásených 101 vzoriek. Súťažilo sa o najlepšie domáce zabíjačkové špeciality, slané pochutinky, nátierky, zákusky, koláče, vína a destiláty. V každej kategórii bola trojčlenná komisia, ktorá jednotlivým jedlám vo svojej kategórii prideľovala počty bodov. Ten tanier, ktorý získal najväčší počet bodov sa stal víťazom. Rozhodnúť, ktorý zákusok je ten najlepší alebo ktorá zabíjačková špecialita je tá najchutnejšia bolo naozaj veľmi ťažké. Každá jedna súťažná kategória bola niečím špecifická. Porota nakoniec vybrala tak, aby to neskôr neoľutovala. Členom komisie jednej súťažnej kategórie a to konkrétne kategórie nátierok bol aj primátor Šale Jozef Belický, ktorý si účasť v komisii naplno užíval. V každej jednej kategórii boli vyhlásené prvé tri miesta:
Zabíjačkové špeciality
1. miesto: Ondrej Kožuch - Klobása
2. miesto: Tibor Hlavatý - Bôčik
3. miesto: Róbert Tölgyesi - Klobása
Slané pochutinky
1. miesto: Fratišek Káras - Cesnakové trojuholníčky
2. miesto: Júlia Takáčová - Kapustník
3. miesto: Brigita Szabó - Syrové plnené pečivo
Zákusky
1. miesto: Mária Rácová – Zákusok strecha
2. miesto: Silvia Svajdová – Penový zákusok
3. miesto: Ľudmila Bednáriková – Oblíž prst
Koláče
1. miesto: Erika Velázquezová - Jablková ruža
2. miesto: Alžbeta Matušková - Jablková štrúdľa
3. miesto: Silvia Vászondyová - Jablkový koláč
Nátierky Víno biele
1. miesto: Peter Jaroš – Rybičková nátierka 1. miesto: Ondrej Kožuch – Irsai 2019
2. miesto: Peter Jaroš – Treska špeciál 2. miesto: Juraj Matušica – Irsai Oliver
3. miesto: Janette Dobošová – Bryndzová nátierka 3. miesto: Marek Tamaškovič – Rizling
Víno ružové Víno červené
1. miesto: Ján Demko – Cabernet Sauvignon 1. miesto: Ján Demko – Nitra r. 2019
2. miesto: Erik Pizzigallo - Fragolino 2. miesto: Erika Pizzigallo - Canonico
3. miesto: Vendelín Sloboda – Frankovka r. 2006 3. miesto: František Káras – Víno r. 2018
Destiláty Iné špeciality
1. miesto: Ivan Škvarenina - Marhuľovica 1. miesto: Erika Pizzigallo - Panzerotto
2. miesto: Milan Banáš – Koňak r. 2000 2. miesto: Erika Velázquezová – Plnený zemiak
3. miesto: Milan Banáš - Calvados 3. miesto: Danka Hlavatá – Kváskový chlebík
Hostia sa mohli ponúknuť špecialitami z talianskej kuchyne, thaiskej kuchyne a samozrejme tradičnými zabíjačkovými pochutinami. Po ochutnávke a vyhlásení výsledkov sa parket zaplnil tanečnými choreografiami. Do tanca im hral DJ Maťo alias Krtko. Cieľom tejto akcie bolo hlavne zabaviť sa a stretnúť sa s blízkymi priateľmi. Súčasťou podujatia bola aj bohatá tombola, ktorej najväčším lákadlom bola hlavná cena – kolobežka. Niektorým prítomným hosťom naozaj šťastie prialo a odniesli si nielen jednu, ale hneď niekoľko cien z tejto tomboly. Takýmto príkladom boli aj naši dobrovoľní hasiči, ktorí vyhrali niekoľko cien. Tieto ceny sa rozhodli venovať Územnému spolku Slovenského Červeného kríža v Šali.
,,Veľká vďaka patrí našim sponzorom, ktorí pomohli pri organizovaní a to MB EURO-MONT, FlowPumps, WaterResource, MeT Šaľa, Actemium ProCS, TORRE, Hornak Klenoty. Pevne veríme, že si 5. ročník ochutnávky tradičných špecialít užili všetci prítomní hostia a tešíme sa na ďalší ročník,´´ dodali organizátori.
(DH)