Choď na obsah Choď na menu
 

Večianske hody 2024

28. 5. 2024

 Hody sú spojené slávnosťou výročia posviacky kostola, alebo sviatkom patróna, ktorému je kostol zasvätený.

Patrónom farnosti Veča od roku 1992 je svätý Ján Nepomucký (16.5.) v dávnejších časoch boli hody v tomto termíne.

Po výstavbe nového kostola na sídlisku v roku 2007 bol zasvätený Panne Márie Pomocnice kresťanov (24.5)

V roku 2011 sa nový kostol Panny Márie Pomocnice kresťanov stal farským kostolom tak sa slávenie hodov stanovilo na 24.5.

 

Občianske združenie VEČANIA zorganizovalo dňa 26.mája 2024 hodovú slávnosť v Pribinovom parku vo Veči.

Program bol pestrý, na svoje si prišli veľki aj malí. Program obsahoval vystúpenia Revival Iveta Bartošová, hudobná skupina LENYS DUO a MUZIKER RUDI pre deti sa o zábavu postaral Šašo Enriko. Okrem obsiahleho programu boli nevyhnutnou súčasťou aj pripravené stánky s občerstvením, skákacie atrakcie, hračky, medovina a pojazdná kaviareň. Akcii prialo aj ústretové počasie a skvelá atmosféra prítomných návštevníkov hodovej slávnosti. Občianske združenie verí v ustálenie tejto tradície a do budúcich ročníkov pozýva všetkých priaznicov. Poďakovanie patrí sponzorom, vďaka ktorým sa uskutočnilo podujatie:

Izostap - Pavel Kuták,

Pneuservis a autoservis Hučko, 

Stavebniny LVH,

Ako každoročne nechýbala tombola o atraktívne ceny, ktoré venovali:

Zinkovňa-Daniel Szabó

FK Veča

Coop Jednota Galanta 

Pneuservis a autoservis Hučko

Občianske združenie VEČANIA 

Stavebniny LVH Šaľa 

Výhercom gratulujeme.

Aj v tomto roku sa uskutočnila zábavná hra BINGO. Táto hra umožní všetkým účastníkom zažiť veľké emócie. Do zábavnej hry sa zapojilo 40 hračov. Ale výherca môže byť len jeden.

História Binga

Prvopočiatky hry Bingo sa datujú už okolo roku 1530, kedy sa v Taliansku hrala lotéria s názvom Il giuoco del lotto d’Italia. V 18. storočí vo Francúzsku boli do hry pridané hracie karty a vyvolávánie čísel. Počiatky moderného Binga, ako ho poznáme dnes, siahajú do polovice 20. rokov 19. storočia.

V britskom slangu je slovíčko „bingo“ spájané s termínom colníkov, ktorí používali toto zvolanie pri úspešnom odhalení kontrabandu.

Bingo je spoločenská číselná lotéria pre viac hráčov, ktorá sa hrá s hracími kartami s políčkami 5×5, v ktorých sú umiestnené čísla. Hráči na hracej karte odškrtávajú čísla, ktoré sú ťahané náhodne, a vyhráva hráč, ktorému sa ako prvému podarí dosiahnúť výhernú formáciu a vykríkne BINGO! Tomuto hráčovi je po úspešnej kontrole hracej karty odovzdaná vecná cena (friteza).  Princip spočíva v snahe ako prvý nájsť na svojej hracej karte zhodné čísla s číslami náhodne ťahanými z losovacieho osudia.

Výhercovi gratulujeme.

Podujatie sa uskutočnilo s finančnou podporou Mesta Šaľa a Nitrianskeho samosprávneho kraja.